Zakres obowiązków: ocena przydatności surowców (mąki pszennej, cukru, tłuszczu, jaj itd.) oraz przygotowanie ich do produkcji;mieszanie surowców (zgodnie z recepturami) w zależności od rodzaju ciast (drożdżowe, francuskie, kruche, biszkoptowe, biszkoptowo-tłuszczowe, orzechowe, bezowe) oraz ich wyrabianie;przygotowywanie różnego rodzaju nadzień, np. kremów, polew, galaretek, owoców, marmolad, ponczów;formowanie i wypiek lub smażenie, w zależności od rodzaju ciasta;przekładanie i nadziewanie różnymi masami, wykańczanie glazurą, galaretką, cukrem pudrem lub kuwerturą, w zależności od rodzaju ciasta lub ciastek;ocena organoleptyczną poszczególnych faz procesu technologicznego;zapobieganie powstawaniu wad i odstępstw od norm jakościowych przy produkcji ciast i ciastek;regulowanie maszyn i urządzeń w zakresie utrzymania właściwych parametrów technologicznych;usuwanie drobnych usterek w zespołach mechanicznych elementów bezpośrednio stykających się z ciastem lub produkowanym nadzieniem lub polewą;ocenianie sprawności techniczno-technologicznej maszyn i urządzeń ciastkarskich;organizowanie i nadzorowanie pracy brygad produkcyjnych;prowadzenie dokumentacji produkcyjnej oraz rozliczeń technologicznych zużycia surowców i półfabrykatów do produkcji;utrzymywanie porządku i czystości na stanowiskach pracy oraz przestrzeganie obowiązujących zasad bhp i ppoż.
Szczegóły
Warunki pracy i płacy
Wymagania
Dane pracodawcy